sreda, 9. junij 2021

9. FRANC KERN – mučenec zvestobe Srce Jezusovo, globočina vseh čednosti

»Srce razodeva globino osebe. Vedno razkriva njeno globino, pa naj gre za notranje doživljanje kogarkoli izmed nas ali za naše medsebojne odnose. Globina Jezusa Kristusa, ki jo razkriva njegovo Srce, je brez primere in prekaša globino vsakega človeka, saj ni samo človeška, ampak je obenem Božja.«

Franc Kern se je rodil 7. decembra 1917 na Praprotni Polici v župniji Velesovo na Gorenjskem. V ljudsko šolo je hodil v Velesovem,v gimnazijo pa v Kranju. Po enoletnem študiju prava se je odločil za bogoslovje. Po mašniškem posvečenju l. 1943 je bil imenovan za kaplana v Hinjah na Dolenjskem. Hinje so bile med vojno na hudi preizkušnji, saj so tu najprej gospodarili in izvajali teror Italijani, kasneje pa še partizani. Že leta 1942 so partizani požgali bližnjo vas Žvirče. Hinjskega kaplana Novaka so med prvimi duhovniki odpeljali in ga mučili do smrti. Farani so mladega kaplana Kerna lepo sprejeli, v njem so videli dobrega in resnega duhovnika, zvestega Bogu in Cerkvi. Tudi mladega kaplana Kerna bi radi pridobili na svojo stran. Ker je bil pogumen, odločen in načelen, se jim ni uklonil, ker je videl, kako so postopali z domačini.

Ko so partizani videli, da ga ne morejo zvabiti na svojo stran, so ga 5. aprila 1944 odpeljali iz Hinj. Petnajst dni so ga vlačili po zapuščenih in izropanih kočevarskih vaseh in ga pripeljali končno v Metliko. Tu naj bi ga obsodilo na smrt izredno sodišče. Na pokopališču v Metliki je imel še zadnjo priložnost maševati ob polnočni uri. Zverinsko so ga mučili in ubili 21. aprila 1944 v gozdu blizu Sadinje vasi pri Žužemberku.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar