nedelja, 18. junij 2023

18. Družina – prva zibelka poklica

Gotovo je družina najprimernejše okolje, kjer začno poganjati kali kakšnega koli poklica. Pogosto so starši otrokom zgled poklicnega dela, zato mnogi izberejo enak polic. Po poštenem delu staršev otroci spoznajo njihovo poklicno delo in se zato lažje odločijo za enako pot v življenje.

Še bolj pa je dobro in krščansko vzdušje v družini pomembno za duhovne poklice. Družina je okolje, kje se dejavno živi vero, upanje in ljubezen. Dobro družinsko okolje je tako pomembno za rast duhovnik poklicev, da smemo celo trditi, da je število duhovnih poklicev odvisno od števila dobrih krščanskih družin. V družini se dogaja človeška, poklicna in krščanska rast. Že ob dobri vzgoji lahko vzniknejo duhovni poklici.

Sveti papež Janez Pavel II. Je ob svetovnem molitvenem dnevu za duhovne poklice leta 1984 dejal:

»Krščanske družine bi rad spomnil na nenadomestljivo vrednost njihovega dela in prizadevanja. Predragi krščanski starši, sodelovali ste s Stvarnikom ob dajanju življenja novim ljudem, sodelujte z njim tudi pri odkrivanju in uresničitvi tistega poslanstva, ki ga je Kristus zaupal slehernemu izmed njih. V tem je največje znamenje ljubezni do njih. Poklic je velik dar ne samo za tistega, ki ga sprejme, temveč tudi za starše.

Da pa boste mogli izvršiti tako vzvišeno in zahtevno nalogo, vas spodbujam, da bodite sami zvesti tistemu poklicu, ki ste ga sprejeli v zakramentu svetega zakona. Zelo skrbite za molitev v svojih družinah: vi sami potrebujete Božje luči, da boste spoznali Njegovo voljo in znali nanjo tudi velikodušno odgovoriti.«

Družina je Cerkev v malem. Je osnovna celica, kjer ljudje rastejo in se oblikujejo že v najnežnejših letih. Družina vzgaja za poklice. Za vse, tudi za duhovniške, redovniške ter misijonarske. Ko starši nudijo otroku podporo ob njegovem prepoznavanju poklica, mu pomagajo stopiti na poklicno pot. V lepem krščanskem življenju družine lahko otroci začutijo pomembnost duhovnega poklica in se zanj odločijo. Zgled in beseda staršev otroku pomagata, da Božji klic lažje ponotranji in nanj odgovori. Družina lahko postane prvo semenišče za rast duhovnih poklicev.

Gospod, daj nam družin, v katerih bo cvetelo pristno krščansko življenje. V takem okolju bodo lahko pognali prve kali duhovni poklici. Daj staršem moč, da bodo pripravljeni svojega otroka darovati Gospodu in Božjemu ljudstvu. Bogato jih nagradi za njihovo nesebično žrtev z duhovnimi darovi in večno srečo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar