sreda, 28. junij 2023

28. Vzgoja za duhovne poklice

Najprej je pomembno zdravo krščansko vzdušje v družini. Pri odločanju za kateri koli poklic mora imeti mlad človek popolno svobodo. Pomembno je, da je v družini lepo in zdravo krščansko življenje. Molitev, ki družino združuje, je za celo družino zelo pomembna. Ob skupni in goreči molitvi dobivajo otroci čut, da je molitev nekaj pomembnega. Ko opazujejo starše, začutijo, da molitev staršem veliko pomeni. Otrok dojame, da je molitev in zlasti Bog nekaj velikega. Molitev staršev razodeva tudi njihov odnos do Boga. Ta pa se počasi, z zgledom presaja tudi v otrokovo srce.

Sam se spominjam iz svojega otroštva, kako smo kleče molili rožni venec. Tudi oče, ki je bil velik in močan mož, je pokleknil k stolu in se zatopil v molitev rožnega venca. Ko je klečal, se mi je zdel še večji. Opazoval sem ga in začutil, da mu molitev veliko pomeni. Razumel sem, kako nekaj velikega mora biti Bog, pred kateri tudi moj pokončni in močni oče poklekne. Prav gotovo je v molitev vpletal prošnje za nas otroke, tudi za nove duhovne police.

Prav je, da se v družinah moli za nove duhovne poklice. Starši lahko molijo, da bi Bog katerega od njihovih otrok poklical za svojega sodelavca. Toda pomembno je, da vedno dodajo, naj se zgodi Njegova volja. Tudi otrokom je vedno treba pustiti popolno svobodo, ko se odločajo za poklic. Lahko jih podpirajo, jim povedo, da molijo zanje. Odločitev pa mora sprejeti otrok sam.

Zdrava krščanska družina je dobro okolje, v katerem lahko vzklijejo in rastejo duhovni poklici. Krščansko življenje je že samo po sebi kateheza za duhovne poklice. Ni potrebno veliko besed, dober zgled veliko pove.

V družini smo se pogovarjali tudi o novih mašah, ki so bile v naši župniji. Tudi tak pogovor lahko v otroku zbudi hrepenenje. Še posebej, če starši znajo dobro prikazati duhovnikovo življenje in pomen duhovnikove navzočnosti med nami. Moji starši so imeli izkušnjo, kako je bilo, ko med vojno ni bilo domačih duhovnikov. Zato so nam znali posredovati, kako velik dar je, da imamo duhovnika v svoji sredi.

Gospod, daj nam svetih staršev, ki bodo z vsem srcem živeli pristno krščansko življenje. Ki bodo s svojim življenjem otrokom pričevali o Bogu in njegovi ljubezni. Daj nam čim več zdravih družin, ki se bodo zavedale, kdo je Bog v njihovi družini. Privzgoji jim čut za molitev in moč, da bodo pripravljeni Bogu darovati svojega otroka, če bi ga poklical.

Ni komentarjev:

Objavite komentar