četrtek, 22. junij 2023

22. Za duhovne poklice je treba moliti

Razmišljali smo, da je vsak poklic dar. Kako to, da moramo moliti za duhovne poklice in zanje delati žrtve? Ali ima človek tudi kakšen delež pri duhovnih poklicih?

Ko je Jezus vodil svoje učence mimo zrelih žitnih polj, jim je govoril o delavcih, ki jih potrebuje za žetev: »Ko je zagledal množice, so se mu zasmilile, ker so bile izmučene in razkropljene kakor ovce, ki nimajo pastirja. Tedaj je rekel svojim učencem: »Žetev je obilna, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev.«

To pomeni, da Bog želi, da sodelujemo pri rasti in številu novih duhovnih poklicev. Kočno novi duhovni poklici niso Božja potreba. Gre za nas. Mi jih potrebujemo. Zato je razumljivo, da moramo zanje tudi prositi. Ko zanje prosimo, izražamo željo, da bi Jezus po duhovnih poklicih ostajal med nami. Saj je Jezus navzoč med nami na poseben način prav po duhovniku. To potrebo moramo čutiti, drugače je z nami nekaj narobe.

Moliti za duhovne poklice je delo ljubezni do bližnjega, saj s tem želimo srečo vsem ljudem. Kako čudovito je, da nas je Bog vključil v svoje odrešenjsko delo po duhovnih poklicih. Želel je, da čutimo potrebo po njem, da ga želimo imeti v svoji sredi. Zato je zelo na mestu, da molimo za nove duhovne poklice. To pomeni, da trkamo na Božje Srce in mu prinašamo svoje potrebe.

Tudi Jezus je molil za svoje apostole, preden jih je izbral. »Tiste dni je šel na goro molit in vso noč je prebedel v molitvi k Bogu. Ko se je zdanilo, je poklical k sebi svoje učence in si jih je izmed njih izbral dvanajst, katere je imenoval tudi apostole« (Lk 6,12s)

Moliti za duhovne poklice ima dvojni učinek. Prvo je prošnja k Bogu, naj nas blagoslovi z novimi poklici. Prositi Gospoda, naj bo čim bolj navzoč med nami, naj nas ne zapusti, naj bo med nami tudi po duhovnikih. Naj nam po njih lomi kruh življenja, saj smo pogosto sestradani in lačni te hrane. Drugo pa je plačilo molitve same. Ko molim, sem z Bogom, bivam z njim, se z njim družim. Zato je molitev za nove duhovne poklice tudi osebna rast v veri in čutenje z Bogom. V molitvi postajamo domači z Bogom, zato lažje razumemo njegove namige in jih ponotranjimo. Več ko molimo za duhovne poklice, bolj čutimo, kako so nam potrebni.

Gospod, daj vsakemu izmed nas goreče srce, da se bomo zavedali, da moramo prositi. Ne zato, ker bi ti ne vedel za naše potrebe, ampak zato, ker želiš, da s teboj čutimo in razumemo, kako potrebni smo duhovnih poklicev. Kako čudovito je, da nas želiš imeti za svoje sodelavce, ko kličeš ljudi v svojo službo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar