sobota, 30. junij 2018

30. Veselite se vedno v Gospodu (sv. Ambrož)[1]


Ker je Bog sam o sebi razodel, da je Ljubezen, je povezal dar ljubezni, ki smo ga deležni vsi kristjani, z darom veselja. Da bi se v uporabi tega daru veselili, je spodbujal apostol Pavel kristjane v Filipih. Sv. Ambrož nam skuša približati, kaj pomeni za kristjane veseliti se:
Predragi bratje, ljubezen Boga nas poziva k radosti večne blaženosti, da rešimo svoje duše, kakor ste pravkar slišali pri branju, v katerem pravi apostol: Veselite se vedno v Gospodu! Posvetno veselje vodi v večno žalost. Radosti pa, ki so po Gospodovi volji, vodijo tiste, ki vztrajajo v njih, k blaženosti brez konca, za večno. Zato piše apostol: Zopet pravim: veselite se!
Spodbuja nas, da bi naše veselje v Bogu raslo vedno močneje v izpolnjevanju njegovih zapovedi. Zakaj kolikor vztrajneje se bomo borili na tem svetu, da bi bili predani božji volji našega Gospoda, toliko bolj bomo srečni v prihodnjem življenju in toliko večja bo slava, ki jo bomo uživali v Bogu.
Vaša blagost bodi znana vsem ljudem. Vaše vedenje naj ne bo znano samo Bogu, temveč tudi ljudem, da boste za zgled skromnosti in zmernosti vsem, ki z vami žive na tem svetu, in v dober spomin pred Bogom in ljudmi.
Gospod je blizu, nikar ne bodite v skrbeh: vedno je blizu vsem, ki ga kličejo na pomoč iskreno, s trdnim upanjem, s pravo vero in popolno ljubeznijo. Gospod ve za vaše potrebe, še preden ga prosite. Vedno je pripravljen priti na pomoč vsem tistim, ki mu zvesto služijo, pa naj bodo v kakršnih koli težavah. Zato se ne vznemirjajmo zaradi težav, ki nam grozijo, saj se moramo zavedati, da nam je Bog blizu, kakor pravi pismo: Blizu je Gospod njim, ki so potrtega srca, in v duhu skrušenim pomaga. Mnogo nadlog zadeva pravičnega, a iz vseh ga rešuje Gospod. Če si prizadevamo izpolnjevati in čuvati, kar nam je on zapovedal, se ne bo mudil, da nam izpolni svoje obljube.
V vsem razodevajte svoje želje Bogu v molitvi in prošnji z zahvalo, če bi vas namreč zadela nesreča, zato nikar ne godrnjajte in se ne žalostite.
Z veseljem se raje zahvaljujte vedno za vse Bogu.


[1] Iz razprave o pismu Filipljanom sv. Ambroža, škofa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar