sobota, 10. junij 2023

10. Klic v duhovniško služenje

Nekaj posebnega je klic v duhovniško služenje. To je poseben klic, da bi na korenit način v sebi upodobili Jezusa, posnemali njegovo življenje. Ne gre samo za zunanje posnemanje, marveč za tesno notranje združenje z Jezusom.

Sveti papež Janez Pavel II. je za svetovni molitveni dan za duhovne poklice leta 1985 takole pisal mladim: »V okviru krščanskega življenja vsak krščen človek prejme svoj ,poklic'; vsi poklici so pomembni, vsi zaslužijo naše spoštovanje in priznanje, vse je treba sprejeti in velikodušno izvrševati. Vendar pa je Gospod Jezus, ko je ustanovil Cerkev, postavil tudi posebne službe, ki jih zaupa tistim, ki jih je sam svobodno odbral.

Tako želi Jezus mnogim izmed vas – številnejšim, kakor vi mislite – podeliti duhovniško službo, da bi po njih dal človeštvu evharistijo, odpuščal grehe, oznanjal evangelij, vodil občestvo. Kristus računa na vas. Duhovniki so svetu potrebni, ker mu je potreben Kristus.

Za marsikoga od vas Kristus želi, da bi zapustil vse in hodil z njim, ki je ubog, čist in pokoren. Veliko deklet kliče na skrivnosten način, da bi zaživele življenje devištva na osnovi izključne ljubezni do njega.«

Izbira duhovniškega poklica je odgovor na Jezusovo ljubezen. Mlad fant čuti, kako zelo ga Jezus ljubi. Zanj je trpel, zanj je dal življenje. Jezusova ljubezen v fantu vžge tako silno željo, da bi se tudi sam v celoti daroval Jezusu. Da bi živel in delal, kot je živel in delal Jezus. Da bi vsem prinašal Jezusa in jih s tem osrečeval. Zaradi Jezusa je pripravljen izbrati uboštvo in samskost, ker želi Jezusa prinesti čim več ljudem. Ne izpolni ga človeška ljubezen, ljubiti želi z Božjo ljubeznijo. Postati želi ves Jezusov ter ga upodobiti v sebi in to tako zelo, da bi nebeški Oče v njem videl svojega Sina.

Gospod, daj nam duhovnikov angelov, ki nas bodo vodili k večni ljubezni. Daj vsem, ki so stopili na pot duhovniškega služenja močno in iskreno ljubezen, da nas bodo ljubili z ljubeznijo tvojega Srca. Daj nam duhovnikov svetnikov, ki nam bodo prinašali tebe in nam z življenjem kazali, kako neizmerno nas ljubiš. Daj nam duhovnikov, ki bodo pozabljali nase in se bodo za nas darovali do zadnje kaplje krvi. Upodabljaj vse duhovnike po svojem svetem Srcu, da bodo ljubili, kot ljubiš ti, in se darovali, kot se daruješ ti. Daj nam vedno dovolj duhovnikov!

Ni komentarjev:

Objavite komentar