torek, 13. junij 2023

13. Poklic očeta in matere

Pogosto se nam zdi, da človek v očeta in mater dozori kar sam po sebi. Pa je to velika zmota. Res je večina ljudi poklicana v odgovorno starševstvo. Toda to ne pomeni, da to pride samo od sebe. Biti oče ali mati je celo najbolj odgovoren poklic v družbi. Saj oče in mati pravzaprav oblikujeta prihodnjo družbo.

Da postane kdo oče ali mati, je potrebno dolgo osebno zorenje in duhovna rast. Vsa vzgoja je temu namenjena. Kakšen bo kdo kot oče ali mati, je zelo odvisno od vzgoje, ki je je bil deležen. Zato je tako pomembno zdravo družinsko okolje, saj v objemu dobrih staršev rastejo in dozorevajo prihodnji starši.

Za dobrega očeta in mater je potrebno zoreti v ljubezni. Najlepše zorenje v ljubezni je odraščanje v ozračju ljubezni svojih staršev. Kjer se oče in mati nesebično ljubita, to ljubezen brez besed prenašata na svoje otroke. Oba sta otrokom živ zgled, kako ljubiti svojega bližnjega. Tudi pri dozorevanje za starše, je pomembna duhovna razsežnost. Molitev, premišljevanje in obisk svete maše. Ob vsem tem se človek zave svoje majhnosti pred Bogom. To ga ne vodi v neko strahopetnost ali slepo ponižnost. Utrjuje ga v zaupanju, da kljub svoji majhnosti more z Bogom narediti velike reči

Duhovno življenje človeka oblikuje v zdravo in odgovorno osebnost. Zave se svojih sposobnosti in svojih omejitev. Zaupen odnos do Boga mu pomaga graditi pristne odnose s sočlovekom. Spoznava vrednost in veličino človeškega življenja. To mu pomaga, da bo v ljubezni sposoben porajati in sprejemati novo življenje. Novo življenje je dar. Zato otroka ne sme razumeti kot svojo lastnino, marveč kot dar, ki mu ga je Bog zaupal, da ga vzgoji v pokončnega človeka.

Molitev in življenje iz vere človeka oblikuje v nesebično osebnost. Kot oče ali mati bo moral razumeti, da ne živi samemu sebi, marveč za otroke in za druge. Oče in mati se morata znati odpovedati sebi in se darovati za otroke in drug drugemu. To je pravzaprav umiranje sebi, da lahko drugi raste in živi.

Gospod, daj nam svetih staršev, ki bodo z vso odgovornostjo in ljubeznijo porajali in vzgajali novi rod. Njihovo poslanstvo je tako veliko, da je od njihove zvestobe odvisna prihodnost sveta. Daj nam svetih in požrtvovalnih mater, ki se bodo sposobne použivati za svoje može in otroke. Daj nam svetih in pokončnih očetov, ki bodo z vsem srcem ljubili svoje žene in bili otrokom jasen kažipot v življenje. Daj nam družin, ki bodo svetišča v malem, kjer bodo otroci prejemali prve klice svojega poslanstva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar