sreda, 14. junij 2023

14. Kako Bog kliče?

Običajno Bog kliče tiho in nežno. Tu in tam pa se zgodi, da pride Božji klic kakor blisk izpod neba. Pojavi se nenadoma in človeka popolnoma osvoji. Tak klic je doživel apostol Pavel, ko je potoval v Damask, da bi tam polovil in vklenil kristjane. Bog ga je poklical nenadoma, ko se mu je prikazal. Pavel, takrat še Savel, je ta klic sprejel in ga uresničil. Toda do pravega apostola je bilo še dolgo zorenje.

Podoben Božji poseg v življenje je dožive André Frossard. Na ulici je čakal prijatelja, ki je šel po opravkih. André je bil popoln nevernež. Pravi, da doma niso nikoli govorili o Bogi, niti omenjali ga niso. Ker se je prijatelj dlje časa mudil, mu je postalo dolgčas. Vstopil je skozi neka vrata. Bila je kapela, kjer je bilo izpostavljeno Najsvetejše. Sam pravi, da ga je nenadoma obsijala čudovita topla svetloba. Doživel je srečanje z Bogom. Zapisal je, da je vstopil kot nevernik in izstopil kot katoliški kristjan. Kasneje je bil krščen in postal globoko veren kristjan in plodovit pisec duhovnih knjig. Pogosto je o svoji izkušnji govoril mladim na različnih univerzah. O svojem življenju je kasneje napisal knjigo Bog biva, srečal sem ga.

Običajno pa Bog kliče tiho in nežno. Božji klic se lahko pojavi že v nežni mladosti. Nekateri so ga doživeli že med petim in sedmim letom življenja. Običajno pa Bog kliče v času odraščanja in dozorevanja. Takrat mlad človek več razmišlja o sebi in svoji prihodnosti.

Pogosto se Božji klic za duhovni poklic oglasi ob posebnih dogodkih: Novomašno slavje, začetek ministriranja, duhovne vaje, srečanje s duhovno osebo. Zgodi se lahko kakšno posebno doživetje, ki mlademu človeku lahko pomaga, da začne globlje razmišljati o Bogu.

Bog kliče veliko. Najbrž več kot ljudje mislimo. Toda malo jih je, ki imajo moč, klicu slediti in ga uresničiti v življenju. Klicu slediti in ga spraviti v življenje, terja precej odločnosti in poguma. Poklicani pa seveda ni sam. Ob njem je Tisti, ki kliče. On daje moč, pogum in vztrajnost. Zato je z Božjo pomočjo mogoče klic uresničiti.

Gospod, ti veliko kličeš v duhovni poklic, malo pa jih je, ki ti na klic odgovorijo. Daj moči in poguma vsem, ki jih kličeš, da ti bodo odločno in z vsem srcem odgovorili. Razsvetljuj tudi vse ljudi, ki so blizu tistemu, ki ga kličeš. Naj mu bodo v oporo in ne v oviro. Kot si apostolu Pavlu dal moč in razsvetljenje, da te je spoznal in ti z vsem srcem sledil, daj moči tudi vsem, ki jih danes kličeš v duhovni poklic. Naredi iz poklicanih apostole tvoje ljubezni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar