četrtek, 15. junij 2023

15. Če človek Jezusov klic odkloni

Bog veliko kliče v duhovni poklic. Veliko njegovih klicev je enostavno preslišanih. Niso ga bili sposobni slišati iz kakršnih koli razlogov. Zgodi pa se tudi, da poklicani odkloni Božji klic. O takih ljudje pogosto sklepamo, da so potem nesrečni in izgubljeni v življenju. Mislim, da nimamo pravice tako misliti in soditi. Poglejmo, kako je Jezus ravnal z bogatim mladeničem, ki je prišel k njemu in prosil za nasvet, kaj naj stori, da bo popoln.

Bogati mladenič iz evangelija je Jezusa vprašal, kaj naj stori, da bo dosegel večno življenje. Jezus ga je spomnil na zapovedi. Mladenič mu je odgovoril, da jih spolnjuje že od mladosti. Nato je Jezusa vprašal: »Kaj mi še manjka?« (Mt 19,20). Sledi evangelistovo besedilo: »Jezus se je ozrl vanj, ga vzljubil in mu dejal« (Mr 10,21): »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih. Nato pridi in hôdi za menoj!« (Mt 19,21.) Evangelist nadaljuje: »Ko je mladenič slišal to besedo, je žalosten odšel; imel je namreč veliko premoženje« (Mt 19,22).

Kljub temu, da se je Jezus ozrl na mladeniča in ga vzljubil, je ta žalosten odšel. Ni sprejel Jezusovega ljubeznivega povabila. Jezus je pustil mladeniču svobodo. Kljub Jezusovemu klicu človek ostane svoboden.

Jezusovo ravnanje nam lepo pove, kako Bog ravna s človekom, ki njegov klic odkloni. Ljubi ga še naprej in mu pušča popolno svobodo. Tako Bog ravna. Ko Bog kliče, človeka na poseben način vzljubi. V ljubezni mu hoče dati večji dar, kot drugim. Nikoli mu daru ne vsili. Človeku pusti popolno svobodo, da njegov dar poklicanosti sprejme ali zavrne. Ker Bog človeka ljubi, ga zato ljubi še naprej in brez zamere, če povemo po človeško. Bog velikodušno kliče in daje, v ljubezni pa pušča vsakemu popolno svobodo, da odgovori ali pa ne.

Zato nikakor ne smemo trditi, da je kasneje nesrečen tisti, ki Božji klic zavrne. Bog ga ljubi še naprej in ga blagoslavlja, da bi v življenju na drugi način uresničil popolnost. Da, zgodi pa se, da nekateri čutijo neko težo, če Božjega klica niso mogli uresničiti. To je največkrat v primerih, ko so jim drugi onemogočili, da bi odgovorili na klic.

Gospod, ljubi in obdaruj vse tiste, ki niso imeli moči odgovoriti na tvoj klic. Pomagaj jim, da bodo na drug način v življenju doživljali tvojo ljubezen in gradili tvoje kraljestvo. Nam pa pomagaj, da nikoli ne bomo imeli pomislekov ob takih ljudeh. Naj jim tako, kakor Bog, puščamo popolno svobodo.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar