četrtek, 8. junij 2023

4. Poklican k služenju

V pogovornem jeziku rečemo, da hodimo v službo, kadar želimo povedati, da hodimo na delo. To je zanimiv izraz, ki pa v sebi skriva globoko ozadje. Hoditi v službo, pomeni nekomu služiti. Popolnoma naravno je, da vsak za svoje zvesto služenje dobi pravično nagrado ali plačilo. V našem materinem jeziku celo povemo, da si za svoje delo prejel zaslužek. Kako se vse vrti okoli besede služenje. Zato je prav, da skušamo globlje prodreti v ta čudoviti pojem.

Popolnoma jasno je, da beseda služiti vključuje nek odnos. Brez pomena je služiti samemu sebi. Je celo napačno in vodi v sebičnost. Prav služiti je mogoče samo nekomu. Torej biti nekomu na razpolago, mu pomagati. Ali mu v potrebi priskočiti na pomoč. Končno je vsako delo, ki ga opravljamo, služenje bližnjim. S tem, ko človek dela, služi svojemu bližnjemu, saj mu s tem na različne načine pomaga živeti in preživeti.

Nekoč so se Jezusovi učenci pogovarjali, kdo izmed njih je največji. V njih je tlela želja, da bi bili pomembni, veliki, v ospredju. Jezusu je to vedel. Zato jih je zbral ob sebi in jih takole poučil: »Veste, da vladarji gospodujejo nad narodi in da jim velikaši vladajo. Med vami pa naj ne bo tako, ampak kdor hoče postati med vami velik, naj bo vaš strežnik, in kdor hoče biti med vami prvi, naj bo vaš služabnik, tako kot tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge« (Mt 20,25b–28).

Te besede veljajo tudi vsakemu izmed nas. Poklicani smo, da bi služili. Da bi lažje razumeli, nam Jezus samega sebe daje za zgled. On je prišel na svet zato, da bi služil, služil človeku in mu pomagal kazati pot v življenje. Dejal je celo, da seže njegovo služenje tako daleč, da je pripravljen dati tudi svoje življenje za ljudi, ki jim je prišel služit.

Da, služenje je umiranje sebi in darovanje sebe samega drugim in za druge. To naj bi bilo v ospredju našega služenja, našega dela. Treba je biti vedno pozoren, saj se ta glavna vsebina služenja tako hitro lahko izgubi. Zanimivo je, da zaslužek, ki ga prejmemo, človeka lahko tako zelo ujame v lovke, da na koncu delamo samo še za zaslužek. Potem se začne delo zato, da bi čim več zaslužil in ne da bi služil.

Jezus pa nas kliče k služenju s srcem. Zavedati bi se morali, da ni vse samo zaslužek, veliko več je to, da nekomu služiš, mu pomagaš, si mu koristen.

Gospod, ti si prišel, da bi človeku služil. Nauči na z ljubeznijo služiti drug drugemu. Daj, da bomo razumeli, da smo poklicani k služenju in ne h gospodovanju. Naj nas tvoj zgled nauči, da bomo služili z ljubeznijo in se použivali za bližnje.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar