sreda, 5. junij 2019

5. Spoznanje je iz molitve




Obrat k spoznanju Boga v Kristusovemu Srcu se zgodi po molitvi. O tem spoznanju in molitvi je govoril p. Mateo:

Toda kje in kako nas Jezus Kristus uči spoznavati Boga? V notranjem življenju z njim, v molitvi: glejte, tako neuke duše v očeh sveta vedo o tej stvari več kot modreci.
Spomnim se kmeta, ki sem ga srečal v Lurdu. Vprašal me je:
“ Oče, ali ste vi pridigali?”– Da, jaz! - “Koliko lepih stvari ste povedali: Jezus Kristus - Kralj ljubezni; Jezus Kristus - Kralj usmiljenja! Da, to drži! Že 20 let hodim vsak dan k svetemu obhajilu, molim sveto uro ob četrtkih, in vedno bolj sem prepričan o Kralju usmiljenja in ljubezni. Molim, da bi Bog svetu razodel te velike stvari, o katerih ste danes vi govorili.”
Razumete? Dvajset let je ta kmet molil, da bi se začelo razširjati kraljestvo Jezusovega Srca! Kdo torej pozna Učitelja? Ali morda izobraženec, filozof, učenjak?O ne! Kdo torej?
Tisti neuki človek ali učenjak, ki se zna približati Božjemu Soncu, Jezusu. Tisti, ki išče v njegovi notranjosti skrivnosti, ki jih nobena knjiga ne more dati! Kdor je prisluhnil vzvišenim skrivnostim ob nogah Učitelja, zazrt v vrata tabernaklja, poglobljen v molitev, ta je pravi poznavalec nebeških reči, četudi je morda cestni pometač.
In če me vprašate: “Kako moliti, da bi naša molitev postala tako močna, da odstre zastor in pride do luči?” vam brez pomisleka odgovarjam: Moli se kakor se ljubi!
Otrok, ki se pogovarja z mamo, ali potrebuje veliko razmišljanja ali učene stavke? Zagotovo ne: on govori s srcem na ustnicah. Ena beseda, morda še manj, en pogled zadostuje, kadar se ljubezen sreča z drugo ljubeznijo, kadar srce utripa pred vrati drugega srca. In Jezus noče biti manj odprt za razumevanje in poslušanje, kakor kakšna mati. On je dal materam vse, kar imajo, in vse matere skupaj niso to, kar je Jezus.
Vtisnite si torej v srce ta preprosti in globoki stavek: Moli se kakor se ljubi!
In ne pozabite, da je vaša molitev, vaš duh molitve, velika skrivnost nadnaravne luči, ki vam je potrebna pri vašem poslanstvu oznanjevanja - in da to luč dobite v Srcu vašega Božjega prijatelja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar