torek, 12. junij 2018

12. Dviganje duha h Kristusu Odrešeniku (sv. Brigita)[1]



Vse presegajoča milost je, po razsvetljenem zrenju srca celostno spoznati Božjo ljubezen v veličastnem Kristusovem delu odrešenja. Naj nam slavilna molitev sv. Brigite pomaga spoznavati to ljubezen in jo poveličevati!
Blagoslovljen, moj Gospod Jezus Kristus! Vnaprej si napovedal svojo smrt. Pri zadnji večerji si posvetil kruh v svoje telo in ga, poln ljubezni, dal apostolom v spomin na svoje trpljenje. Ponižal si se in jim s svojimi svetimi rokami umil noge.
Slava ti, Gospod Jezus Kristus! Zgrozil si se pred trpljenjem in smrtjo ter potil krvavi pot, in vendar si nas odrešil: Človeškemu rodu si hotel pokazati svojo ljubezen.
Blagoslovljen, Gospod Jezus Kristus! H Kajfu so te vodili in tebe, večnega sodnika, postavili pred Pilatovo sodbo.
Hvala ti, moj Gospod Jezus Kristus! K stebru so te privezali; te nečloveško bičali in te pokritega s krvjo kot nedolžno jagnje vodili k Pilatu.
Slava ti, moj Gospod Jezus Kristus! V zasmeh so te odeli v škrlat, ti ovenčali glavo s trnovo krono, opljuvali sveto obličje, pokrili oči in božjeropne pesti krivičnikov so te surovo bile v obraz.
Čast tebi, Gospod Jezus Kristus! Sveto telo so ti vse izmučili in te obsodili na križ. Težko si ga nosil na svetih ramah do morišča, kjer so te slekli in pribili na križ.
Večna slava tebi, moj Gospod Jezus Kristus! V veliki tesnobi si se z ljubeznijo ozrl v čudovito mater, ki je greh niti z najmanjšo senco ni omadeževal. Potolažil si jo in jo zaupal v varstvo zvestemu učencu.
Večni blagoslov tebi, Gospod Jezus Kristus! V smrtni stiski si dal vsem grešnikom upanje odpuščanja, ker si se usmilil razbojnika; ko se je obrnil k tebi, in si mu obljubil nebesa.
Večna hvala ti, moj Gospod Jezus Kristus, za vsako uro, ki si jo v grenki stiski prebil na križu. Bolečine so izmučile tvojo blagoslovljeno dušo, neusmiljeno so presunile tvoje srce, da se je ustavilo. Nagnil si glavo in vrnil dušo Očetu, telo pa je ostalo in se mrtvo ohladilo.
Blagoslovljen, moj Gospod Jezus Kristus! Z dragoceno krvjo in sveto smrtjo si odrešil duše in jih iz žalostnega pregnanstva privedel v večno življenje.
Blagoslovljen, moj Gospod Jezus Kristus! Za naše odrešenje so ti s sulico odprli stran in prebodli srce, iz katerega je privrela zveličavna kri in voda.
Slava ti, Gospod Jezus Kristus! Prijatelji so sneli tvoje sveto telo s križa, ga položili žalostni materi v naročje, povili v platno in pokopali v grob, ki so ga vojaki zastražili.
Večna slava ti, Gospod Jezus Kristus! Tretji dan si vstal od mrtvih in se živ pokazal, katerim si hotel. Po štiridesetih dneh si se dvignil, rešil svoje prijatelje iz podzemlja in jih vzel k sebi v nebesa.
Večni hvalospev tebi, Gospod Jezus Kristus! Učencem si poslal Svetega Duha in jim podaril neizmerno božjo ljubezen.
Vekomaj blagoslovljen, hvaljen in slavljen Gospod Jezus na nebeškem prestolu, kjer sediš v božji slavi s telesom, ki ga imaš od Device Marije. Na sodni dan prideš sodit žive in mrtve ti, ki z Očetom in Svetim Duhom vekomaj živiš in kraljuješ. Amen.


[1] Sv. Brigita Švedska (1302–1373), redovna ustanoviteljica, sozavetnica Evrope – Iz molitev, ki jih je verjetno sestavila sv. Brigita, švedska kneginja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar