torek, 19. junij 2018

19. Prošnja k Najvišjemu v nebesih (sv. Klemen Rimski)[1]



Molitev papeža in mučenca svetega Klemena Rimskega, ki je še poznal apostola Petra in Pavla, diha neminljivo svežino Svetega Duha, ljubezen do zaupanega mu občestva vernikov, čutenje s preizkušanimi in trpečimi, krščansko širino srca. V duhu edinosti moli z občestvom Cerkve in zanjo, za nas pa je čudovit zgled, da ne molimo le vsak zase, ampak za kristjane po vsem svetu, zlasti preganjane. V današnji situaciji njegova molitev zagotovo vključuje vse ljudi, saj je današnje ogroženo človeštvo ena sama družina s skupno usodo.
Neprestano bomo molili in prosili, naj ohrani Stvarnik vesoljstva število svojih izvoljenih na vsem svetu polno po svojem ljubljenem Sinu Jezusu Kristusu. Po njem nas je poklical iz teme k luči, iz neznanja k spoznanju svojega slavnega imena, saj molimo:
Upamo v tvoje ime, ki je prvi vzrok vsega stvarstva, da odpremo oči svojih src, da spoznamo tebe, edinega najvišjega v višavah, svetega, ki počivaš v svetih, ki uničuješ naklepe poganov, ki ponižuješ napuh prevzetnih, ki povzdiguješ ponižne, ki delaš bogatine in siromake, ki ubijaš in rešuješ in oživljaš, ki si edini dobrotnik duhov in Bog vseh živih, ki gledaš v globočine, ki opazuješ človeška dela, ki pomagaš nesrečnežem, ki rešuješ obupane, ki si stvarnik in zaščitnik vseh duhov, ki množiš ljudstva na zemlji in si izmed vseh izbral tiste, ki te ljubijo po Jezusu Kristusu, tvojem ljubem Sinu, po katerem si nas poučil, posvetil in počastil.
Prosimo te, Gospod, pomagaj in podpiraj nas! Kdor je med nami v stiski, ga reši; ponižnih se usmili; padle dvigni; potrebnim pomagaj; bolne ozdravi; kdor je od tvojega ljudstva zašel, ga spreobrni; lačne nasiti; naše ujetnike reši; slabotne zravnaj; malosrčne potolaži! Naj te spoznajo vsi narodi, da si ti edini Bog in Jezus Kristus tvoj Sin in mi tvoje ljudstvo in ovce tvoje paše.
S tem, kar si ustvaril, si pokazal večni red v svetu. Ti, Gospod, ki si ustvaril svet, ki si zvest v vseh rodovih, pravičen v sodbah, čudovit v moči in veličastvu; moder, ko ustvarjaš, in razumen, ko storjeno utrjuješ; dober do vsega, kar vidimo, in zvest tistim, ki v tebe zaupajo; ki si dobroten in usmiljen: odpusti nam naše prestopke, krivice, pregrehe in zablode!
Ne štej vsakega greha svojih hlapcev in dekel, ampak očisti nas v svoji resnici in vodi naše korake, da bomo hodili v svetosti srca in delali tako, kakor je prav in všeč tebi in našim predstojnikom.
Da, Gospod, ozri se na nas, da uživamo dobrote v miru, da nas ščiti tvoja močna roka in nas reši vsakega greha tvoja dvignjena roka, in otmi nas tistih, ki nas po krivici sovražijo.
Daj slogo in mir nam in vsem prebivalcem na zemlji, kakor si dal našim očetom, ko so te klicali pobožno v veri in resnici. Tebe, ki nam moreš edini to in še več dobrega storiti, slavimo po najvišjem duhovniku in zaščitniku naših duš Jezusu Kristusu, po katerem ti bodi slava in veličastvo zdaj in od rodu do rodu in na veke vekov. Amen.


[1] Sv. Klemen Rimski (tretji naslednik sv. Petra v Rimu, od 88–101) znan po pismu Cerkvi v Korintu, mučenec – Iz pisma Korinčanom sv. Klemena I., papeža (56,2 – 60,4)

Ni komentarjev:

Objavite komentar