sreda, 20. junij 2018

20. Vir zveličanja in resničnega življenja (sv. Janez Eudes)[1]



Vsak človek, veren ali neveren, ima neko duhovnost, ki ga usmerja in določa njegove odločitve. Za kristjane velja: Kristus, ki je naša Pot, Resnica in Življenje, naj nas usmerja in on naj določa naše odločitve. Sv. Janez Eudes na tem gradi vso duhovnost, oblikovano po Jezusovem Srcu:
Prosim vas: imejte našega Gospoda Jezusa Kristusa za svojega pravega voditelja, sebe pa za enega njegovih udov.
On je tako vaš voditelj, kakor je glava do svojih udov:  vse, kar je njegovo, je tudi vaše; njegov duh, njegovo srce, njegovo telo, njegova duša, njegove sposobnosti. Vsega tega se smete posluževati, kakor da je vaše, da z njim Bogu služite, ga hvalite, ljubite in poveličujete. Vi ste do njega kakor udje do svoje glave. Zato pa se tudi on želi vsega posluževati, kar je v vas, za službo in slavo svojega Očeta, kakor da je vse njegovo.
On ni le vaš, ampak tudi hoče biti v vas, v vas živeti in v vas kraljevati, kakor glava živi in kraljuje v svojih udih. Hoče, naj vse, kar je v njem, živi in kraljuje tudi v vas: njegov duh v vašem duhu, njegovo srce v vašem srcu, sposobnosti njegove duše v sposobnostih vaše duše, da bi se v vas izpolnile božje besede: Poveličujte in nosite Boga v svojih telesih. Jezusovo življenje naj se v vas razodeva.
Vendar ne pripadate le božjemu Sinu, biti morate tudi v njem, kakor so udje telesa povezani s svojo glavo. Vse, kar je vaše, se mora vcepiti v njega in od njega prejemati življenje in se mu dati voditi. Le on ima resnično življenje za vas, saj je edinstveni izvir pravega življenja. Izven njega je za vas le smrt in poguba.
On mora biti počelo vsega vašega gibanja, navad in opravil vsega vašega življenja. Živeti smete le iz njega in za njega, kakor sam pravi: Nihče  izmed nas sebi ne živi in nihče sebi ne umrje. Če namreč živimo, živimo Gospodu, in če umiramo, umiramo Gospodu; naj torej živimo ali umrjemo, smo Gospodovi. Zato je namreč Kristus umrl in oživel, da gospoduje mrtvim in živim.
Vi ste eno z Jezusom, kakor so udje eno z glavo. Zato morate imeti istega duha, isto dušo, isto življenje, ista čustva, isto srce kakor on. On sam pa mora biti vaš duh, vaše srce, vaša ljubezen, vaše življenje in vaše vse
Te velike reči se v kristjanu začno s krstom, rastejo in se krepijo pri birmi in s pravilno rabo vseh drugih milosti, ki jih daje Bog. Svojo najvišjo popolnost pa vse dobi v evharistiji.


[1] Sv. Janez Eudes(1601–1680), častilec Srca Jezusovega in Marijinega– Iz razprave sv. Janeza Eudesa, duhovnika, O čudovitem Jezusovem Srcu (1; 5, 2–3)

Ni komentarjev:

Objavite komentar