sobota, 16. junij 2018

16. Pot luči (Barnabovo pismo)[1]



Starokrščanski spis, poimenovan po svetem Barnabu, nikakor ne sodi v arhivsko zapuščino, ampak je v vsaki dobi zelo aktualen, danes še posebej, ko nas je zajela gosta tema in ne vidimo ne kod ne kam. Kristus je naša Luč, hodimo po njegovi poti!
Pot luči je torej ta. Kdor hoče hoditi pot do določenega kraja, naj skrbno pazi na svoja dela. Spoznanje torej, ki nam je dano, kako hoditi po tej poti, je naslednje: Ljubi njega, ki te je naredil: boj se njega, ki te je ustvaril; dajaj slavo njemu, ki te je odrešil smrti. Bodi preprostega srca in bogat po duhu. Ne druži se s tistimi, ki hodijo po poti smrti; sovraži vse, kar ne ugaja Bogu; sovraži vsako hinavščino. Ne zanemarjaj Gospodovih zapovedi. Ne povzdiguj samega sebe, ampak bodi ponižen v vsem. Ne išči slave. Ne delaj slabih naklepov zoper bližnjega, ne vedi se predrzno.
Ljubi bližnjega bolj kot sam sebe. Ne mori otroka v materinem telesu in ga ne ubijaj, ko se je rodil. Ne odteguj roke svojemu sinu ali hčeri, ampak od mladih nog jih uči strahu božjega. Ne želi blaga bližnjega, ne bodi lakomen. Ne druži se v duši z ošabnimi, ampak občuj s ponižnimi in pravičnimi.
Karkoli se ti pripeti, sprejmi za dobro, vedoč, da se brez Boga nič ne zgodi. Ne bodi dvoličen ne v misli, ne v besedi; dvoličnost je namreč zadrga smrti.
Vse imej skupno z bližnjim in ne govori, da je tvoja last; če vam je vse skupno v neminljivih rečeh, koliko bolj v minljivih? Ne bodi preglasen; tudi usta so zadrga smrti. Kolikor moreš, bodi čist zaradi svoje duše. Ne steguj rok, ko bi kaj dobil, in ne umikaj jih, ko je treba dati. Ljubi kot punčico svojega očesa vsakega, ki ti govori Gospodove besede.
Spominjaj se noč in dan, da pride dan sodbe in išči družbo svetih ljudi, bodisi da se trudiš z besedo ali s spodbujanjem. Skrbi za to, kako bi rešil dušo z besedo ali z delom svojih rok, da dosežeš odpuščanje grehov.
Ne pomišljaj se, ali bi dal, in če daš, ne godrnjaj; spoznal boš, kdo je tisti, ki ti bo dobrotljivo povrnil. Ohrani, kar si prejel, ne da bi kaj dodal ali odvzel. Sovraži slabo do konca. Sodi pravično. Ne delaj razdora, marveč pomirjuj prepirljivce in jih spravljaj. Izpovej se grehov. Ne hodi molit s slabo vestjo. To je pot luči.


[1] Barnabovo pismo: starokrščanski spis, pripisan sv. Barnabu, iz prve polovice 2. stol. – Iz pisma, ki naj bi ga napisal Barnaba (19, 1–3.5–7.8–12)

Ni komentarjev:

Objavite komentar