torek, 18. junij 2019

18. Ljubezen ima velike želje

Svete, velike želje, sodijo v dinamizem duhovnega življenja - brez njih bi ne imeli svetnikov. O tem razmišlja pater Mateo:

Potrebno je razumeti, da ob razmišljanju o plemenitih in velikih željah nikakor nočemo le- teh zamenjati z neresnim hotenjem, z muhavostjo in s sanjami sanjačev, kar spreminja krščansko življenje v gradnjo papirnate hiše.
Trdimo in podčrtujemo besede: gre za močne želje – notranje, resne, globoke, premišljene – in ne za trenutne sanje ali lahkotno plahutanje.
Ko rečemo, da “se dviga sveto stremljenje”, s tem mislimo dosledno na umiranje sebi, na pozabljanje sebe. Ne govorimo torej o nenadnih in spremenljivih fantazijah, ki se razblinijo ob preprostem pogledu na križ, ob stiku s prvim žrtvovanjem, s prvim ponižanjem.
 Seveda je jasno, da je to sveto stremljenje (ambicija) zelo prijetno Srcu našega Gospoda: ker pomeni biti “človek želja” …
To je tisto, kar lahko ob tisočih ugotovimo o svetem Alojziju Gonzaga. Sveta Magdalena de Pazzi ga je v eni od svojih ekstaz videla v veliki višavi v nebesih, in je vprašala: “Kako se je povzpel tako visoko in v tako kratkem času? S kakšnimi deli?” In je zaslišala odgovor: “Povzpel se je na perutih velikih želja”.
To je torej delo ljubezni! Tako je mala in čudovita sveta Terezija Deteta Jezusa osvojila nebesa, jih dosegla v naskoku, skoraj bi rekel: jih ukradla v trenutku. Rekla je:
“Hotela bi tako ljubiti Jezusa, hotela bi ga tako ljubiti, kakor ni bil še nikdar ljubljen!”. Glejte zakaj je danes ona na prestolu, morda višje od serafov: ker je “veliko ljubila” in ker je hotela ljubiti vse do norosti, kakor ni nihče doslej ljubil.
Še ena pripomba, zelo resna in zelo pomembna v tej stvari. Gospod prodira v srca: on vidi, sprejema, blagoslavlja in nagrajuje najmanjše utripe, ki so pred njim: četudi so zelo intimni, so dela ljubezni.
Da, tu gre za živo delo resnične ljubezni: toliko bolj zaslužno je pred Bogom, kolikor bolj je skrito. Delo ni samo nekaj zunanjega, saj bi sicer mnoge duše ne imele deleža v apostolatu, ker mnoge lepe in idealne stvari niso za vse uresničljive.

Ni komentarjev:

Objavite komentar