ponedeljek, 3. junij 2019

3. Nujnost žive vere

Pater Mateo je zelo močno poudarjal živo vero, po kateri prihaja v apostola Kristusova modrost.

»Gospod, pomnoži nam vero!« (Lk 17,5). Vera je temelj duhovnega življenja in apostolske dejavnosti..Ne moremo prepričati koga o nečem, če sami nismo prepričani o tem: ga pripraviti k strinjanju o nečem, s čimer se sami ne strinjamo.
In kdo nas prepriča in nas nagne k strinjanju? Tisti in samo tisti, ki pozna Jezusa, ki ga pozna, pravim, ne le s kakršnim koli spoznanjem, medlim, površnim, ampak s spoznanjem, ki je resno, notranje, celostno in globoko; tisti in samo tisti, kateremu se je Jezus Kristus milostno razodel in ki se je izkazal pokornega njegovemu glasu.
Samo Jezus Kristus je rekel in samo on je mogel reči: »Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja« (Jn 8,12). Samo on je luč, ker je samo on Božja modrost. Človeška modrost, kakor ji pravimo, je norost in tema, kolikor je ne presvetli to Sonce in v kolikor ne izhaja iz te višje Modrosti.
Preveč pametni smo, preveč razmišljamo: treba je manj uporabljati glavo! Najvišja modrost prihaja iz vere .Toliko smo pametni in toliko smo modri, kolikor smo verni!
Kar je potrebno v vsakem času, posebej v naši dobi, niso modrijani in modreci tega sveta, politiki, misleci. Če njihova modrost ne prihaja od Boga, če ne priteka iz njegove modrosti, če je zgolj sad njihove izkušnje in njihovega delovanja, če jo vlečejo sami iz sebe, koristi malo ali nič.
Ali veste, kaj je potrebno, če hočemo ponovno prebuditi svet? Duše, ki verujejo, duše svetnikov, razsvetljene in preproste.
Potrebujemo arške župnike! Ti bodo za družbeno dobro storili več, kakor vsi učenjaki in vsi modreci in vsi geniji. Zakaj? Zato, ker ti dobivajo luč iz Boga, razširjajo to Božjo luč, luč Jezusa Kristusa, medtem ko izven Jezusa ni drugega kot tema in prividi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar