nedelja, 2. junij 2019

2. Iščimo Božjo modrost


Apostol Jezusovega Srca se zaveda, da mu je lastna modrost v napoto. Potrebuje Kristusovo Modrost:

Izprazniti se samih sebe je predpogoj, da se napolnimo z našim Gospodom in bi ga nato mogli dajati drugim.
Na kakšen način? Z duhom vere! Imejte živo vero, živite iz vere. Vera naj prežema vaše misli, vaše presojanje, vera naj bo vaša modrost: bodite trdni v Bogu.
Človeška modrost je kakor nič v primerjavi s to vzvišeno modrostjo. Če vas je Bog obogatil s svojimi darovi, če imate izkušnjo, pridobljeno znanje, v redu: zahvaljujte se mu in mu služite v njegovo slavo. Pred vsem tem in nad vsem tem pa cenite, iščite Božjo modrost, o kateri je sveti Pavel dejal: »Sklenil sem, da med vami ne bom vedel za nič drugega kakor za Jezusa Kristusa, in sicer križanega.« (1 Kor 2,2).
Glejte, to je resnična modrost, zanesljiva, koristna, plodna. Prosite zanjo! Pokleknite pod tabernakelj in tam ga, kakor apostoli, z očmi uprtimi v Božjega Učitelja, s srcem, ki je blizu njegovemu Srcu, prosite, naj vam podeli milost, da bi ga spoznali z zaupnim, resnim, globokim, celostnim spoznanjem.
Življenje iz vere in življenje iz ljubezni: prvo vodi k drugemu. Ne k čutni ljubezni, ampak k resnični, ki živi iz žrtve, iz duha žrtvovanja, daritve. Najsi gre za vaše osebno posvečenje ali za delo posvečevanja bližnjega, je pri tem temelj ljubezni vedno žrtev, ljubezen vse do žrtvovanja.
Naj ne bomo kakor tiste duše, ki govorijo: »Gospod, če hočeš, daj mi majhen križ, zelo majhen«. Ne, treba je hoteti Kristusovo ljubezen, kakršna je: hoteti jo, da udejanja v vas in po vas svojo voljo. Ljubiti Jezusa popolnoma, z ljubeznijo brez mere, da bi ga ljubili v polnosti njegovega Srca.
Zaupna ljubezen: nehajte se ozirati nase, računajte na Boga in ne nase. Še enkrat: on bo uresničil svoje delo v vas po vas samih, kljub vašim slabostim. Treba mu je trdno zaupati, zato ker je on: v tem je vse.
Življenje je Jezus; svetost je življenje Jezusa Kristusa v nas. Kliče vas, da živite v njem, da bi mogel po vas živeti v dušah. Rekel je sveti Marjeti Mariji Alakok: »Hočem, da mi služiš za orodje, po katerem bom pritegnil srca k svoji ljubezni« (Vie et oeuvres II, 191). Kolikor bolj boste velikodušni, toliko več bo imel Jezus Kristus svobode za svoje delovanje, da vas posveti in iz vas naredi sejalce svetosti. Pustite mu, da vas popolnoma prežme in recite s svetim Pavlom: »Živeti je zame Kristus« (Flp 1,21).

Molite...molite kakor otroci. Jezus je živa knjiga, on je bistvo. On edini uči. On edini nas razsvetljuje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar