sobota, 1. junij 2019

Spremna beseda



V tridesetih junijskih dneh bomo ob letošnjih vrtnicah razmišljali o skrivnosti ljubezni Jezusovega Srca. Ko pomislimo, da jo poznamo, se ne zavedamo, da je spoznanje te Božje skrivnosti ena od največjih milosti. V njej je bistvo češčenja Jezusovega Srca: saj more le Božja ljubezen, ki nam je na pristno človeški način podarjena v Kristusu, vneti naša srca, da se mu popolnoma darujejo in da mi postanemo njegovi pričevalci v današnjem hladnem in brezsrčnem svetu.
Pater Mateo Crawley – Boevey (1875 – 1960), iz Kongregacije Jezusovega in Marijinega srca, po materi iz Peruja in po očetu iz Anglije, ves zasidran v milosti Paray le Moniala, je z blagoslovom papeža Pija X. in njegovih naslednikov dolga desetletja, v Božjem Duhu in s svetim življenjem, kot apostol Jezusovega Srca goreče nagovarjal množice vernikov v Chilu, po Franciji, Italiji in v drugih deželah. Zlasti je spodbujal družine, naj se posvetijo Jezusovemu Srcu, in si povsod prizadeval za evharistično češčenje. Dolgoletnemu oznanjevanju patra Matea se je odzvalo veliko število vernikov. Nič čudnega torej, da je bil kmalu po svoji smrti tudi vidno uvrščen med velike apostole Jezusovega Srca, in sicer na čudoviti upodobitvi v milostni kapeli Jezusovih prikazovanj sv. Marjeti Mariji Alakok v Paray le Monialu v Franciji.
Leta 1939 je Glasnik Srca Jezusovega v knjigi »Apostol Kristusa Kralja« približal nekatere zelo prosto prirejene nagovore p. Matea vernikom, tokratne vrtnice pa v novem prevodu iz italijanščine, v tridesetih odlomkih posredujejo bralcem izbrana, delno skrajšana besedila teh nagovorov, namenjenih vzgoji apostolov Jezusovega Srca, zlasti laikov (Gesù, Re d' amore, 1963, 12. izd.,1. – 3. pogl.). Naslovi s kratkimi uvodi so dodani.
V prilogi prinašajo vrtnice najprej hvalospev vrhunske nemške pesnice, spreobrnjenke Gertrud von Le Fort (1876 – 1971), z naslovom »Litanije za praznik presvetega Srca«, ki s pristnim mističnim navdihom še danes sega v globine src. Pesnitev je zelo primerna za molitev ob češčenju sv. Rešnjega Telesa in tudi za slovesno akademijo v čast Jezusovemu Srcu, najbolje ob ustrezni glasbi.
Zdelo se mi je primerno, da tem vrtnicam dodam tudi svoj prispevek »Kristusovo Srce – vir prenove«, namenjen aktualnosti češčenja Jezusovega Srca v današnjem času, ob izzivu mnenj, češ da je ta pobožnost nekaj, kar že zdavnaj sodi v duhovne arhive. Osebno sem prav nasprotnega mnenja. Prepričan sem, da čas Jezusovega Srca šele prihaja!
p. Tomaž Podobnik DJ

Ni komentarjev:

Objavite komentar