četrtek, 6. junij 2019

6. Molitev je nekaj preprostega




Vidi se, da je bil pater Mateo velik molivec, da je dobil v izkušnji dar preproste molitve.

Za vas, ki vas je Bog obdaril z milostjo, in za vse druge, naj bo molitev nekaj preprostega, najbolj preprostega, saj je ta preprostost nujna zakonitost otroka, kmeta kakor tudi teologa.
Da pridemo do Boga, ni potrebno, da uporabimo kakšen »sistem« molitve: ni potrebno, da se podamo v zmedo labirinta, na temačne in nevarne poti takšnih katakomb.
Vedno stopajte naravnost, po poti dnevne svetlobe, sledite spontanemu vzgibu duše, ki išče resnico in ljubezen ob pristnih in večnih izvirih. Da, še enkrat vam ponavljam, da je molitev moč ljubezni; da omogoča vse zvrsti umevanja in da je temelj naše vere.
Zato imam prav, ko vam govorim: Moli se kakor se ljubi! Vaša molitev je ljubezen!
Iz te zaupne molitve, iz tega združenja z Bogom, po živi veri priteka še druga luč: luč spoznavanje samega sebe!
Kdo zares pozna samega sebe? Ali morda tisti, ki si dvakrat ali trikrat na dan sam pred samim seboj izpraša vest? - Ne, ampak tisti, ki živi iz vere in ki v tej luči vere, ki je Jezus sam, v zrcalu njegovih oči vidi prepad lastne vesti s čudovito jasnostjo. Ta vidi svoje napake in kreposti, najde samega sebe takšnega, kakršen je pred Bogom.
V nas je seveda veliko bede in napak, vendar pa imamo tudi dobre lastnosti. Bili bi nehvaležni, če jih ne bi priznali. Bog jih je dal! Smo sicer sama beda…, glinene posode, toda On je po svojem neskončnem usmiljenju hotel položiti v nas velike zaklade. Zakaj? Zato, ker je tako hotel.
Potrebna je torej luč, ki je višja od človeške sposobnosti, da bi spoznali sami sebe: v resničnosti, iskrenosti - brez napuha in brez malodušja…
 Vera nam razodeva vso našo mnogotero bedo, naše krivde, hkrati pa nam daje, da najdemo zdravilo v Jezusu Kristusu. Omogoča nam spoznanje Božjih darov in načina, kako naj jih uporabimo, da bi uresničili njegove načrte.

Ni komentarjev:

Objavite komentar