nedelja, 9. junij 2019

9. Verujemo v Jezusovo navzočnost


Iz besedila, ki sledi, je čutiti preprosto in globoko skrivnost duhovnega življenja p. Matea: živeti nenehno v Jezusovi navzočnosti.

Ni prišel samo za kakšno leto… On je nenehno z nami.
Živeti z Jezusom v božanskem bratstvu pomeni živeti iz vere. Poklicani ste, da ponesete luč v svet: poiščite jo v njem, ki je »luč sveta«. Blaženi vidijo vse skozi Jezusa, božansko prizmo večne luči.
Če bi se navadili videti kakor oni - vse dogodke, križe in radosti - bi gotovo vnaprej izkusili nebeški mir. Koprena skrivnosti bo ostala, toda živost naše vere jo bo odstirala in nam dajala videti, da je ta mir v Bogu, v Jezusu Kristusu. On je ozadje skrivnosti življenja, dogajanja v pregnanstvu. Toda kljub temu pregnanstvu bomo vnaprej okušali veselje domovine. To je torej skrivnost miru, tiste neizrekljive sreče, ki so jo svetniki čutili tu na zemlji, kljub njihovi kalvariji.
Reci: Gospod, daj da te vidim! Ni potrebno, da vidim to sonce in te ljudi: naj vidim Tebe in postanem slep za vse drugo!
To življenje je napoved nebes. In v čem obstaja sreča nebes? V blaženi zrenju. Če vidimo Jezusa v vsem in za vsem, tudi tu spodaj, bomo občutili v notranjosti naših duš nekoliko nebeške sreče … Postali bomo zemeljski srečniki.

Tako so živeli v Nazaretu... Marija in Jožef sta se naučila trpeti in se bojevati združena z Nazarečanom, vendar sta se v svoji veri vedno poglabljala v neizrekljive globine skrivnosti ljubezni. Z Jezusom sta živela v skromnem naselju, daleč od vsakih človeških pogledov in sta imela svoja nebesa.
Oh, morali bi več premišljevati o življenju Svete družine! Morali bi moliti, delati, odpočiti se z Jezusom kakor Marija in Jožef!
Premišljujmo in okušajmo sobivanje vere, to prežetost z življenjem. Kot Marija in Jožef se naučimo moliti, trpeti, bojevati se vedno skupaj z Nazarečanom, našim bratom v pregnanstvu. Ker, nazadnje, Nazaret ostaja: je tabernakelj, kjer živimo v dvoje, Jezus in mi, v intimnem združenju po duhu vere. Če verujemo v resnično navzočnost Kralja med nami, nam pač ni težko prepoznavati Nazarečana bodisi v posebnostih bodisi v odvijanju našega vsakdanjega življenja.
Premišljevalno branje sv. Terezije Deteta Jezusa nam bo zelo pomagalo razumeti čudoviti duh vere, ki nam ga daje Nazaret.
Nekdo je zapisal, da po svetem Jožefu ni noben svetnik razen svete Terezija Deteta Jezusa bolje razumel in uresničil globin enostavnega in vzvišenega skupnega življenja ob Kralju in Kraljici. Sveti Jožef je namreč v času tridesetih let skupnega življenja uresničil duha vere, dvignjene do herojstva.
Posvetujte se s tem “otrokom¨, s to cerkveno učiteljico, in pustite se ji za roko voditi po poti, ki nas nikoli ne razočara, poti pogumne vere v običajni hoji vsakdanjega življenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar