sreda, 1. junij 2022

1. Odraščanje v verskem okolju
 
Če bi hoteli povzeti bistvo duhovne naravnanosti Božjega služabnika Antona Strleta, bi prišli do ugotovitve, da je to bilo češčenje Srca Jezusovega. Srcu Jezusovemu se je sam zavestno izročil in posvetil. Srce Jezusovo je častil in posvetitev je uresničeval v svojem življenju.

Božji služabnik Anton Strle, ki je bil rojen leta 1915 in umrl leta 2003, je odraščal v župniji Sv. Vid na Notranjskem. Češčenje Srca Jezusovega je tam obstajalo že pred njegovim rojstvom. Velik častilec Srca Jezusovega je bil tamkajšnji župnik Janez Jereb, ki je župnikoval komaj 5 let (1901–1906), a je pustil za seboj trajne sadove. V župnijo je prišel 1. oktobra 1901 prav na prvi petek. Takoj je začel pisati kroniko župnije in 1. decembra 1901 je zapisal, da je v bratovščino Srca Jezusovega vpisano nad 300 župljanov. Močno je pospeševal pobožnost prvih petkov. Leta 1903 se je lotil zidave nove cerkve, v kateri je bil na moški strani tudi oltar Srca Jezusovega, ki ga je blagoslovil na prvi petek v oktobru 1904. Kroniko za leto 1903 konča z vzklikom: »Presveto Srce Jezusovo, vse iz ljubezni do Tebe!« Takoj na začetku kronike za leto 1904 pa: »Vse na čast presvetega Srca Jezusovega! Vse iz ljubezni do Marije brezmadežno spočete! Jezus, Marija, sv. Jožef!« Večkrat je za konec leta v kroniko tudi narisal Srce Jezusovo.

To izročilo je v bolj okrnjeni obliki ohranjal v župniji Jerebov naslednik Frančišek Pavlin (1906–1924), z vso gorečnostjo pa je češčenje Srca Jezusovega pospeševal župnik Janez Pucelj (1924–1933), ki je poskrbel tudi za poslikavo cerkve. Na steni prezbiterija je bila naslikana velika slika Srca Jezusovega. Janez Pucelj je bil župnik, glede katerega je bil Strle prepričan, da je po njegovi zaslugi postal duhovnik, in ga je imel vse življenje za velikega dobrotnika.

Med obema vojnama se je zelo širila posvetitev družin Srcu Jezusovemu. Pri tako imenovanem nauku ob nedeljah popoldne so se pogosto prepevale litanije Srca Jezusovega, ki jih je znal prof. Strle na pamet in jih je vedno rad prepeval. Skratka, okolje, v katerem je odraščal, je bilo zaznamovano s češčenjem Srca Jezusovega.

Sveto Srce Jezusovo,

usmili se nas.

Ni komentarjev:

Objavite komentar